Na začetku letošnje sezone je kamniški zbor Cantemus doživel prelomnico, ki jo za vsak zbor pomeni menjava dirigenta in umetniškega vodje. Tovrstne spremembe in rahlo spremenjena zasedba so zboru vnesli novega vetra v jadra in pevci smo v rahlo spremenjeni zasedbi resno poprijeli za delo ter se za ogrevanje novembra spoprijeli z organizacijo in sodelovanjem na dobrodelnem koncertu na OŠ Toma Brejca. Vseeno pa je bil prvi »pravi« letošnji koncert šele tradicionalni Cantemusov božični koncert, ki smo ga izvedli 25. decembra 2014 v kamniški frančiškanski cerkvi.

Cantemusov božični koncert v Kamniku (Foto: Katja Jeras)

Program je bil sestavljen iz prikupnega nabora božično obarvanih del iz evropske glasbene zgodovine, dovolj zahteven, da je v izziv, dovolj raznolik, da si je lahko vsak našel delo, ki mu je še posebno pri srcu, in dovolj všečen, da je celota kot uglašen akord legla na z lučkami okrašeno in takrat še nezasneženo mestece pod Starim gradom ter zapečatila božično vzdušje. Prvo polovico smo izvedli na koru ob orgelski spremljavi Tilna Bajca ter ob violini Janeza Klobčarja in flavti Svetlane Novaković, v drugem delu pa smo se preselili pred občinstvo. Po čistih zvokih renesanse, resnih in tehtnih – četudi še vedno božično igrivih – Bachu, Brahmsu in Mendelssohnu, pa izletu med stare slovenske pesmi so koncert sklenili lahkotnejši toni in na koncu obvezna Sveta noč.

V začetku januarja smo božični program ponovili še na dveh koncertih, v Preski pri Medvodah in v Šmartnem pod Šmarno goro. Pevci smo uživali v vseh treh, seveda pa je bilo najlepše peti na domačem terenu, pred številnim in hvaležnim domačim občinstvom. Hvala vam in pridite nas še poslušat; prva naslednja priložnost bo že na reviji kamniških zborov 8. februarja.


Meta Osredkar


Nekaj utrinkov s tonske vaje in koncerta v Kamniku

Powered by SmugMug Owner Log In