Kolovođo kolo kreni je uvodni spev srbske narodne pesmi, ki je MePZ Cantemus spremljal na tridnevnem izletu v Beograd. V mesto, ki nas je v drugem oktobrskem vikendu, ko je bela Ljubljana sivela zaradi dežja, ogrelo s toplim jesenskim soncem, znamenitostmi, balkansko kulturo, gostoljubnostjo, kulinariko, povrhu vsega pa še z nam ljubo pesmijo.

Naključja in poznanstva so nas že spomladi pripeljala do prijetnega povabila v goste beograjskemu komornemu zboru Vox Slavicum in v soboto, 12. oktobra, smo v koncertni dvorani glasbene šole Stanković skupaj pripravili programsko in izvedbeno bogat koncertni večer. Zborovodja petintridesetletnega Cantemusa Urban Tozon je poskrbel za odličen program ter nas pripravil, da smo ga odpeli s srcem in dušo. Zborovski nastop smo najprej zastavili s sakralnim programom: čutnim pravoslavnim delom Tebe pojem (S. Stojanovića Mokranjaca) ter skladbama Adoramus (W. A. Mozarta) in Ave Maria (A. Vodopivca). Z zavedanjem in odgovornostjo, da z gostovanjem v tujini ne predstavljamo le sebe kot zbor, temveč tudi slovenski narod, smo nadaljevali in navdušili z domačim repertoarjem in zapeli: Barčico (B. Šček, O. Zupančiča), Spev z gore (H. Artača, M. Hartman), Šűrka je Tisa (M. Prus, po ljudski iz Gornjih Petrovec), Magdalenco (A. Kumarja, po ljudski iz Tolmina) in Nəco je pa an liəp večiər (Z. Švikaršiča).

V drugem delu koncerta se je s čudovito interpretacijo duhovne in tudi značilne ritmično bogate srbske glasbe predstavil še domači komorni zbor Vox Slavicum, pod vodstvom Svetlane Krstić. Ta mladi, komaj nekajletni zbor, ki ga večinoma sestavljajo poklicni glasbeniki, je požel že veliko pomembnih odličij doma in v tujini.

Po uradnem programu smo za konec skupaj,pod vodstvom Urbana Tozona najprej ubrano zapeli slovensko pesem Pevec (A. Foersterja), nato pa pod vodstvom temperamentne Svetlane Krstić igrivo srbsko ljudsko Kolovođa, ki je navdušila poslušalce in tudi nas, izvajalce. Druženje smo, kot se za glasbenike spodobi, nadaljevali tudi po koncertu, v Skadarliji, boemski četrti v starem mestnem jedru Beograda, kjer so se že od nekdaj v majhnih gostilnicah zbirali igralci, pisatelji, pesniki, slikarji in drugi umetniki. Tudi tu sta se, tako kot na odru, skozi pesem prepletali zanesljiva podalpska melanholičnost in pristni balkanski temperament.

Pevci Cantemusa smo, poleg uspešno izvedenega koncerta, čas v Beogradu seveda izkoristili še za medsebojno druženje in ogled mesta, ki v pogled na srečanje naše Save in veličastne Donave vtihotapi tudi drobec nostalgije.

Kolovođo kolo kreni, že gledamo v prihodnost in upamo, da vas bomo tudi v naših krajih kmalu lahko povabili na skupni koncert z gosti iz Beograda.


M. K. in A. Č.

Powered by SmugMug Owner Log In