Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika je zaokrožil prvo polovico letošnje sezone z že tradicionalnim božičnim koncertom 25. decembra v frančiškanski cerkvi v Kamniku. Pevke in pevci so z dirigentko Alenko Podpečan pričarali božično vzdušje predvsem s priredbami ljudskih pesmi; letos so se jim pri ustvarjanju tega za Kamnik nepogrešljivega dogodka pridružile pevke Ženskega komornega zbora Vox Annae iz Tunjic pod dirigentsko taktirko Aleša Sedušaka. Cantemus je koncert ponovil 28. decembra 2015 v cerkvi Marije Pomagaj na Brezjah.

Cantemus že vrsto let razveseljuje s kakovostno glasbo. Prvi del letošnje sezone, ki jo je zbor začel z zborovodkinjo Matejo Kališnik, je bil precej pester: začel se je s sodelovanjem na slavnostni seji ob 60-letnici Gasilske zveze Kamnik v Domu kulture Kamnik, na kateri je skupaj z Mestno godbo Kamnik poskrbel za glasbeni program.

Enega pomembnejših ciljev tega leta je Cantemus s Podpečanovo dosegel s sodelovanjem na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 14. novembra v Škofji Loki, na katerem je dosegel zlato priznanje, zborovodkinja Mateja Kališnik pa je dobila nagrado za najbolje izbran tekmovalni program. Na tekmovanje so se pevke in pevci pripravljali tudi z dvema predtekmovalnima koncertoma, prvim v Kamniku skupaj s ŽKZ Vox Annae in KZ Šutna ter drugim v Domžalah še z Domžalskim komornim zborom, ŽePZ Moj spev, ŽKZ Vox Annae in MePZ Klas Groblje. Na šestih regijskih tekmovanjih organiziranih s strani Javnega sklada za kulturne dejavnosti v novembru 2015 je sicer skupno tekmovalo kar 76 odraslih pevskih zborov in zasedb.

Cantemus se vpenja v lokalno življenje tudi z vsakoletnim dobrodelnim koncertom, letos ga je novembra pripravil za OŠ Šmartno v Tuhinju, hkrati pa je bila obeležena tudi 20-letnica šole. Skupaj z OPZ Šmartno in Zgornji Tuhinj, MLPZ Šmartno in ŽePZ Moj spev – vsi pod vodstvom Petra Pogačarja – je poslušalce popeljal skozi raznoliko paleto glasbe, ki so jo ti nagradili z bučnim aplavzom. Vsa zbrana sredstva so bila nakazana šolskemu skladu OŠ Šmartno.

Veseli december se je za pevke in pevce začel s sodelovanjem pri spevoplesu Zeleni Jurij v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, s katerim so obeležili 95-letnico ŽKUD Tine Rožanc. Poleg Cantemusa so sodelovale sekcije Železničarskega kulturno umetniškega društva: Folklorna skupina Tine Rožanc (otroška, mladinska in veteranska), Klapa Lavanda, Katanija, MePZ Tine Rožanc ter Likovno društvo Tine Rožanc. Hvala Rožancem za prijetno izkušnjo, saj v Cankarjevem domu ne nastopamo prav pogosto.

Leto 2016 se je za našo dirigentko Matejo Kališnik začelo z rojstvom hčerkice. Ob tem veselem dogodku ji želimo sreče, veselja in kasneje tudi potrpljenja. Mi pa z veliko motivacije in novoletnega zagona vstopamo v drugi del delovnega leta in se veselimo prihodnjih ciljev.

  • Božični koncert v Kamniku: Cantemus in Vox Annae (foto: Ana Pogačar)

  • Božični koncert na Brezjah, 28.12.2015 (Foto: Nina Klisarič)

  • Spevoples Zeleni Jurij v Cankarjevem domu, 5.12.2015 © foto: Rok Rakun http://rrakun.com

Powered by SmugMug Owner Log In