Ob 35-letnici delovanja smo se odločili odpotovati okrog sveta. Seveda ne prav zares, samo spored smo sestavili tako, da smo s pesmijo obkrožili svet.

Za pozdrav izberemo Prelovčevo pesem Pozdrav, nato povezovalec programa Tomaž Simetinger na kratko predstavi pot, na katero se odpravimo. In že se podamo na pot. Najprej kar po domačih krajih v Prekmurje preko široke Tise, pa na Primorsko, kjer sonce zahaja, pa ne za vse. In barčica, ki nas popelje v tujino, še prej pa v Ziljo, kjer travniki že zelenijo, zatem pa še čisto malo po kostelskih ravnicah, kjer ptičice pojo kot ljubica lepo.

V tujini se skušamo povzpeti na korejsko goro Ariran, da bi videli ljubico. Od tod se odpravimo v Seviljo in skupaj s plesalkami skupine Los tacones zaplešemo flamenko, ko že občutimo bolest v neizmerni ljubezni do ruskih ravnih prostranstev. Zatem žalujemo, ker se moramo posloviti od prelepih italijanskih gora, potem pa se že po makedonsko šalimo, da se samo kregamo in pretepamo.

Pred vrnitvijo domov se z ameriško duhovno pesmijo Hear my Prayer zavemo svoje minljivosti. Doma pa ne moremo mimo vinca, kar cel venček pivskih zapojemo. Zaljubimo se in z gore venomer slišimo spev, ki nas nenehno spominja na »falota«. Ob tem slabem vremenu poskusimo priklicati poletno noč in na koncu poudarimo, da je bil nocoj res lep večer.

V Ziljo, Seviljo, na italijanske hribe in v koroške gore nas je s svojim sopranom spremljala Anamarija Lazarevič, boleru je s kastanjetami ritem dodala Svetlana Novaković, makedonski prepir pa je poskušal s svojim tapanom preglasiti Stefan Samardžić. Le kako bi koroška pesem lahko zazvenela brez spremljave citrarja Tomaža Plahutnika! Poletno noč pa nam je s klavirsko spremljavo pomagal priklicati Tilen Bajec.

Ob potovanju smo si vzeli čas, da počastimo sopevce, ki so v tej ljubiteljski dejavnosti že vsaj 5, 10, 20 ali 30 let. Tone Ftičar je v imenu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti podelil bronasto Gallusovo priznanje Svetlani Novaković, srebrno so dobili Janez Graj, Nataša Grubar Praček, Alenka Juvan, Blaž Kladnik, Barbara Mali, Viktorija Pučko, Herman Šmit, Barbara Tič, Barbara Topolovec Klanke in Domen Veternik, zlato Roman Antonin in Ana Pogačar, ki sta celotno obdobje delovala v Cantemusu, častno pa Igor Gregorc in Ana Resnik. Naša predsednica Manca Pajnič pa je iz Tonetovih rok prejela najlepši šopek do zdaj.

Na poti nas je varno vodil naš vodič Urban Tozon. Da bomo imeli potovanje tudi v zvočnem spominu, je poskrbel Domen Kern, za slikovnega pa Peter Gregorc in Kaja Jež.

Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline je za nas in naše zveste poslušalce, ki so se v dvorani Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra zbrali v velikem številu, pripravili še nekaj domačih jedi, ob katerih smo pokramljali in obujali spomine na prehojeno pot.


Davor Gregorc

Powered by SmugMug Owner Log In