Naslov vsakomur znane slovenske popevke Elze Budau je Mešani pevski zbor Cantemus uporabil kot naslov letošnjega letnega koncerta ob 36-letnici delovanja. Priljubljeno pesem je v zborovski priredbi izvedel v zaključnem delu koncerta ob klavirski spremljavi Tilna Bajca in prvič gostujoče glasbene skupine Pivo in cigareti.

MePZ Cantemus pod umetniškim vodstvom Urbana Tozona je letni koncert tokrat priredil na zadnji majniški dan v dvorani Doma kulture Kamnik. Času primerno je izvedel več slovenskih glasbenih del, polnih ljubezenskega navdiha in pomladne vznesenosti: »In če sem samo vetru brat« S. Kosovela, »Vesna« V. Markiča, »Ni je lepše noči« V. Polanška, »Večerni zvon« A. Medveda, narodno iz Cerovca »Dolga nočka temna ti si«, štajersko ljudsko »Vse najlepše rožice« in v uvodu omenjeno zaključno pesem »Brez besed«. Kot dodatek je zbor z gostujočo glasbeno skupino navdušil s tujo popevko »Killing me softly« avtorja N. Gimbla. Čeprav s poudarkom na romantični tematiki pretežnega dela programa je zbor pričel koncert z bridkejšo, a tehnično zahtevnejšo »Pesmijo« Srečka Kosovela, katerega 110-letnico rojstva obeležujemo letos. Tudi ljudska iz Bile »Jnjen čeua jti gna« je s prelepo melodiko in izrazno izpovednostjo ustrezno dopolnila program, medtem ko ga je na drugi strani za nekaj trenutkov razvedrila pred koncem izvedena Schumannova priredba »When the saints go marching in« za zbor s temo in variacijami madrigala, valčka, hollywooda in marša. Koncert je popestil kitarski vložek Aleksandra Rajha.

Vezni besedi Tomaža Simetingerja je na koncu ob mikrofonu dodala nekaj stavkov predsednica MePZ Cantemus Manca Pajnič in izrekla zahvalo tako poslušalcem kot vsem podpornikom, ki kljub težkim časom omogočajo, da zbor vztrajno deluje naprej: Občini Kamnik, Glasbeni šoli Kamnik, JSKD izpostava Kamnik, Domu kulture Kamnik ter Arboretumu Volčji potok.


M. K.

Powered by SmugMug Owner Log In